Sıcak havada soğuk suyu aniden kafaya dikince ne olur? Aman dikkat

Sıcak havada soğuk suyu aniden kafaya dikince ne olur? Aman dikkat

Sıcak havada en çok aradığımız içecek buz gibi sudur. Ancak böyle havalarda soğuk su içmek çok da iyi bir fikir olmayabilir.

Havalar ısındı, vücut soğuk yiyecek ve içecekler arıyor. Ancak sıcak havada soğuk suyu sakın ola aniden içmeyin. Uzmanlar bu konuda ciddi uyarılarda bulundu.

1ubt5j2e.jpg

Vücut sıcaklığını ani bir şekilde düşürerek serinlemeyi sağlayan soğuk su, metabolizmayı hızlandırarak vücudun suyu ısıtmak için ekstra enerji harcamasına sebep olabilir. Bu bilgiler doğrultusunda, sıcak havalarda ani soğuk su tüketiminden kaçınmak ve uzman önerilerine uymak, mide-bağırsak sağlığını korumak adına önemli.

f11fe732bc6133ae470c59f7199a13b8.webp

Peki uzmanlar bu konularda ne diyor? İşte Yeniçağ'daki habere göre sıcak havalarda ani soğuk su içmenin uzmanlara göre zararları...

soguk-su-icmek-faydali-mi-zararli-mi.jpg

SOĞUK SUYU ODA SICAKLIĞINDA VEYA ILIK OLARAK İÇİN

Dr. Ayşe Yılmaz, Gastroenterolog: "Sıcak havalarda soğuk su içmek mide kramplarına yol açabilir. Özellikle hassas bir sindirim sisteminiz varsa, soğuk suyu oda sıcaklığında veya ılık olarak içmenizi tavsiye ederim."

soguk-su-icmek-faydali-mi-zararli-mi-1.jpg

SOĞUK SU DİŞ MİNESİ ÜZERİNDE HASSASİYETE YOL AÇABİLİR

Dr. Ahmet Çelik, Diş Hekimi: "Soğuk su diş minesi üzerinde hassasiyete neden olabilir. Diş hassasiyeti yaşıyorsanız, soğuk su içmeden önce dişlerinizi florürlü diş macunu ile fırçalamayı deneyebilirsiniz."

1472124780612.jpg

ANİ SOĞUK SU TÜKETİMİ MİDE ASİDİNİ ARTTIRABİLİR

Yaz aylarının kavurucu sıcaklarında serinlemek için soğuk su tüketimi yaygın bir alışkanlık olsa da, Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral'ın belirttiği gibi, bu durum bazı sağlık sorunlarına yol açabilir. Prof. Göral, özellikle gastrit ve ülser hastalığı olan bireylerde, ani soğuk su tüketiminin mide asidini artırarak midede gaz, kramp ve yanma gibi rahatsızlıklara sebep olabileceğini vurgulamakta.

17456177-1200x675.webp

SOĞUK SUYUN ANİ İÇİMİNDE NE TÜR ZARARLAR VARDIR?

Soğuk suyun ani içilmesi bazı kişilerde:

Mide krampları ve hazımsızlık: Soğuk su mideyi ani bir şekilde soğutabilir ve bu da kasların kasılmasına ve mide kramplarına yol açabilir. Özellikle sindirim sistemi hassas olan kişilerde bu durum daha belirgin olabilir.

soguk-su-mu-sicak-su-icmek-daha-saglikli-1.jpg

Diş hassasiyeti: Soğuk su, diş minesi üzerinde bulunan mikroskobik tüplerin geçici olarak genişlemesine neden olabilir. Bu durum dişlerde hassasiyet ve ani ağrıya yol açabilir.

Boğaz ağrısı: Soğuk suyun boğazdaki mukoza zarlarını tahriş etmesi, boğaz ağrısına ve öksürüğe neden olabilir.